Engin ÖZMEN- Mehmet YİRUN/ERGENE(Tekirdağ), (DHA)- ORMAN ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu, ‘E-Berk’ şirketi tarafından geliştirilen ‘Anadolu’ adı verilen Türkiye’nin ilk yerli tünel açma makinesini hizmete alarak, “Bizim sanayicimiz, dünyadaki her teknolojiyi, her makineyi, teçhizatı yapabilir. Ben buna inanıyorum. Yeter ki onları teşvik edin” dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, beraberinde TBMM Çevre Komisyonu üyesi milletvekilleriyle birlikte Tekirdağ’ın Ergene İlçesi’ne geldi. ‘E-Berk’ şirketi tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk yerli tünel açma makinesinin hizmete alınması için Sağlık Mahallesi’nde yapımına başlanan arıtma tesis tünel inşaatında Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi ve Edirne Valisi Günay Özdemir tarafından karşılanan Bakan Eroğlu, burada bulunanlar ve işçilerle sohbet etti. Programda konuşan Eroğlu, dünyanın en iyi arıtma tesislerinin Türkiye’de olduğunu ifade ederek, şöyle dedi:
“Dünyanın en modern, en ileri teknolojileri bizde. Burada özellikle bunlara TBM falan diyorlar, yabancılar bazen böyle fiyakalı sözler falan söylüyorlar. Bu bizim bildiğimiz köstebek. Onun adına bundan böyle Anadolu Köstebeği diyeceğiz. Şirkete dedim ki sizde bunu yapacak teknoloji, şevk, heyecan var demiştim. Onlarda inandılar ilk yerli tünel açma makinesini yaptılar. Biz sürekli tünel açıyoruz. İstanbul’da açtığımız tüneller he yerin altında olduğu için göremiyorsunuz. Kuzey ve güney Haliç de açtığım tünellerin haddi, hesabı yok. Kemerburgaz’dan, Baltalimanı’na kadar tünel. Çünkü Haliç’i kurtarmak için bütün atık suları tünellerde topladık. İşimiz tünellerle, çok tünel açıyoruz. DSİ ve karayolları dünyanın en uzun tünellerini açıyor.”
Konuşmaların ardından Bakan Eroğlu, beraberindeki TBMM Çevre Komisyonu üyesi milletvekili ve bölge valileriyle birlikte oluşturulan platform üzerinden düğmelere basarak, ilk yerli tünel açma makinesi olan ‘Anadolu’yu hizmete aldı. Tünel açma çalışmaları alandaki dev ekranlardan izletildi. Bakan Eroğlu, DHA’ya yaptığı açıklamada şöyle dedi:
“Daha önceleri bürokratların ‘Yabancı makine’ alışkanlığına son verdiğini kaydederek, “Türkiye’nin ilk tünel açma makinesi çok önemli. Bunlar hep yurt dışından satın alınıyordu, TBM deniyor Türkçesi tünel açma makinesi. Hatta ben bunu daha da kısalttım ‘Köstebek’ diyorum. DSİ ve karayolları çok sayıda tünel açıyoruz. Bizim açtığımız 2 tünel 35 kilometre oluyor. İstanbul’da açtığımız atık su tünelleri var. Ayrıca karayollarının açtığı dev tüneller var. Dolayısıyla bunların makineleri hep dışarıdan geliyordu. Ben arkadaşları buraya geldiği zaman teşvik ettim. ‘Ya bunu yapacak güçtesiniz, lütfen bunu yapın bende söz verdim, geleceğim hep birlikte ilk makinenin çalışmasını göstereceğiz’ dedik. Tünel açma makinesine de ‘Anadolu’ ismini verdik. Tebrik ediyorum, bizim sanayicimiz, dünyadaki her teknolojiyi, her makineyi, teçhizatı yapabilir. Ben buna inanıyorum. Yeter ki onları teşvik edin. Ama bizde maalesef bürokratlar alışmış, ‘ya falanca makine olsun’ diye, bazen de eskiden yurt dışına çıkmak için bunları alıyorlardı. Bunlar doğru bir şey değil. Ben bunu yasakladım, neticede zaruri olmadıkça yerli makine kullanacaksın. Sanayicimizi geliştireceğiz. Başka türlü gelişmez.”
Ergene İlçesi’ndeki programını tamamlayan Bakan Eroğlu, ilçeden ayrılırken, TMBB Çevre Komisyonu üyesi milletvekilleri ise Ergene-2 OSB atık su arıtma tesisi, kara boru hattı geçiş mevkii ve Çorlu evsel atık su arıtma tesisi ile derin deniz deşarj şantiyesini gezdi.
ERGENE, MARMARA DENİZİ’NE DEŞARJ EDİLECEK
İlk yerli tünel açma makinesinin hizmete alındığı atık su arıtma tesisiyle birlikte toplam uzunluğu 19 bin 973 metre olan 3 ayrı tünel inşa edilecek. Tekirdağ’ın Ergene Havzası’nda kurulu ve faaliyette olan 10 Organize Sanayi Bölgesi’nin yarattığı atık sular, kanal ve tüneller aracılığıyla toplanarak arıtıldıktan sonra Marmara Denizi’nin 4.5 kilometre açığına ve 47 metre derinliğine deşarj edilecek.
http://www.hurriyet.com.tr/turkiyenin-yerli-kazi-makinesi-anadolu-tunel-40546224